Teljesen kiépült az útdíjfizetést ellenőrző kamerarendszer

Az útdíjfizetést ellenőrző rendszer csaknem teljesen kiépült, a tervezett 101 kapu közül 99 elkészült. Az M6-os autópálya déli szektorában várhatóan tavasszal adják át az utolsó két fixkamerás pontot. Emellett száznál is több ellenőrző kocsi cirkál, amelyek egy meghatározott ütemezés szerint mindig változtatják a pozíciójukat.

Már csak az M6-os déli szektorában kell két kaput felállítani ahhoz, hogy teljes legyen a tervezett 101 fix ellenőrzőpont – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. A kamerarendszert 105 ellenőrző kocsi is kiegészíti (45 NÚSZ, 60 rendőrségi), amelyek mindig más-más ütemezés szerint vizsgálják a fizetős útszakaszokon haladó tehergépjárműveket.

Az ellenőrzés alapos és könyörtelen, bár az útdíjszedő tavalyi figyelemfelhívó kampánya nyomán csökkent a hibák száma. Korábban a legjellemzőbb felhasználói tévesztés a rosszul megadott felségjelzés vagy rendszámelírás volt. A NÚSZ többek között ezek alapján is ellenőrzi az úthasználat jogosultságát, tehát ha ezt rosszul adja meg a vezető, úgy tűnhet, mintha az úton haladó jármű nem fizetett volna díjat. A jogszabály nem is teszi lehetővé a rendszám vagy felségjel elírásának utólagos, azaz a bírság kiszabását követő módosítását.

Nagyon ügyelni kell a tengelyszám helyes megadására is, főleg akkor, ha hozzákapcsolnak, vagy levesznek pótkocsit. Ha valaki 4 tengelyes kamionnal közlekedik, de csak 2 tengelyes tehergépjármű után vallja be az úthasználatot, megbüntetik. Úgy tudjuk, februártól változik a bevallási közreműködőkre vonatkozó ÁSZF, amelynek rendelkezései a fuvarozókat is érinti. Ebben a tengelyszám állításáról új rendelkezések lesznek, amelyekről persze részletesen beszámolunk majd.

Általánosságban nagyobb a tévesztés lehetősége a viszonylati jeggyel közlekedők esetében, hiszen az előzetes útvonaltervezés alapján megváltott és megvásárolt jegy csak egy útra jogosít, kizárólag a megtervezett útvonalon. Fedélzeti eszközzel kényelmesebb és egyszerűbb a bevallás, de ebben az esetben is figyelni kell arra, hogy be legyen kapcsolva az eszköz, megfelelően kapcsolódjon a hálózatra, fel legyen töltve az utazáshoz szükséges egyenleg a HU-GO-ban vezetett folyószámlán, és a tengelyszámot is jól állítsák be rajta – figyelmeztet a szervezet.

forrás: utdijhirek.hu