Alig van már panasz az e-útdíjra

Csaknem 19 milliárd forintot fizettek be eddig a fuvarozók.

Nem hozott érdemi változást a sztrádák használatában az elektronikus útdíj júliusi bevezetése - írja a Napi Gazdaság. A napilapnak Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője elmondta, hogy az év első hét hónapjában körülbelül ugyanannyi, 5,5 millió személyautóra érvényes e-matricát értékesítettek, mint egy évvel korábban, miközben azok a 3,5 tonnánál nehezebb, a D2, D3 és a D4 kategóriába tartozó tehergépjárművek vezetői, akik korábban e-matricát vásároltak, "átvándoroltak" az e-útdíj rendszerbe.

Az elektronikus útdíj júliusi bevezetése utáni egy hónapban 14 milliárd forint útdíjat fizettek be a fuvarosok, augusztus első két hetével kiegészítve a szaldó 18,8 milliárd forinton áll. A bevétel mintegy háromnegyede a viszonylati jegyekből származott, a fennmaradó részt a fedélzeti egységek segítségével teljesítették a fuvarozók.

Kibédi-Varga Lajos, az e-útdíj szakmai projektszóvivője a Napi Gazdasággal közölte: az eltelt két hétben tovább javult a fedélzeti egységgel fizetők aránya, ma már 40 ezer ilyen berendezést regisztrált az ÁAK és több mint 90 ezer a regisztrált tehergépjárművek száma. A szóvivő szerint az ügyfélszolgálatra érkezett észrevételek és panaszok száma töredéke a rendszer indulásakor tapasztaltnak.

forrás: www.privatbankar.hu